Gospodarski ribolov na slatkim vodama Republike Hrvatske u 2007. i 2008. godini - Suić, Josip; Šarić, Mirjana, inženjerka agronomije; Janjić, Gordan; Homen, Zlatko; Mišura, Ante (2009)
Gospodarski ribolov na slatkim vodama u Republici Hrvatskoj reguliran je odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu i podzakonskim propisima koji se odnose na gospodarski ribolov, kao i ostalim podzakonskim propisima koji reguliraju najmanje dopuštene veličine riba, lovostaje i procjene štete nanesene ribljem fondu. Određena su područja na kojima je dopušteno obavljanje gospodarskog ribolova, polaganje ribarskih ispita, izdane su povlastice za gospodarski ribolov, određene su vrste i količine ribolovnih alata i opreme, godišnje ulovne kvote te je propisana obveza dostave podataka o ulovu u gospodarskom ribolovu. Navedeni su svi podzakonski propisi koji reguliraju gospodarski ribolov, te su pobliže objašnjeni ključni pojmovi i aktivnosti. Obrađeni su podaci o ulovu u gospodarskom ribolovu u 2007. i 2008. godini te su stavljeni u odnos prema propisanoj godišnjoj ulovnoj kvoti. Iz rezultata analize pojedinih odnosa ostvarenih ulova u ukupnom ulovu, kao i odnosa ulova pojedinih vrsta prema propisanoj godišnjoj kvoti ulova, razvidno je da je, prema našim podacima, samo ulov šarana na Dunavu prešao propisanu kvotu, i to za 8,02 % u 2007. godini. Međutim, ovaj prelazak propisane kvote po našoj ocjeni nije realan zato što postoji opravdana sumnja da ribari–ovlaštenici povlastica za gospodarski ribolov kupuju na ribnjacima ve}e količine šarana, te ih prikazuju kao vlastiti ulov. U tom su smislu poduzete mjere pojačane kontrole ribara od ribarske inspekcije. S obzirom na relativno slab ulov, zaključeno je da korekcija propisanih kvota nije potrebna
Bibliografija: 6 jed
Summary
Keywords: Gospodarski ribolov -- Slatke vode -- Zakon o slatkovodnom ribolovu -- Ulovne kvote