Teškoće pri zapošljavanju i radu osoba s oštećenjima vida percipirane od strane poslodavaca - Skočić Mihić, Sanja (Array, 2009)
Visoka stopa nezaposlenosti osoba s oštećenjima vida posljedica je, općenito, njihovih težih mogućnosti zapošljavanja kao i tranzicijskih promjena u Republici Hrvatskoj. Ovim se istraživanjem pokušalo istražiti razloge koje poslodavci Primorsko goranske županije percipiraju preprekama za zapošljavanje osoba s oštećenjima vida. Uzorak je formiran od 154 osobe koje u poduzećima odlučuju o zapošljavanju. Poslodavci su ispitani Skalom oštećenja vida koja se sastoji od 22 varijable. Faktorskom analizom opisan je latentni prostor varijabli s 4 faktora: Faktor nepovoljnosti zapošljavanja radi ograničenja, Faktor osjećaja nelagode poslodavaca u situaciji pružanja pomoći i u komunikaciji, Faktor očekivanih radnih ograničenja, te Faktor socijalnog neprihvaćanja. Analiza dobivenih faktora pokazuje da poslodavci zapošljavanje osoba s oštećenjima vida u njihovim poduzećima smatraju kompliciranim, te da najviše teško a percipiraju u mogućim ograničenjima ovih osoba zbog kojih one ne bi imale isti radni učinak kao ostali radnici, ne bi mogle koristiti pisane upute niti služiti se tehničkim uredskim pomagalima