Topiramate efficacy in treatment of children with West syndrome - Rešić, Biserka (Array, 2009)
Cilj istraživanja bio je odrediti učinkovitost i podnošljivost topiramata u liječenju djece s Westovim sindromom te analizirati korelaciju učinkovitosti lijeka i etiologije bolesti. U istraživanje je bilo uključeno 19-ero djece s Westovim sindromom u dobi od 4 do 12 mjeseci života, koja su liječena u Klinici za pedijatriju KBC Split u razdoblju od 2003.-2005. godine. Najučestalija etiologija napadaja je bila hipoksično-ishemijska encefalopatija, koja je dijagnosticirana kod 10-ero djece. Kod 3-je djece riječ je bila o kortikalnoj anomaliji, dok je tuberozna skleroza bila uzrok napadaja u 2-je djece. Porencefalična cista je dijagnosticirana kod 1 djeteta, kao i Downov sindrom. Kod 1 djeteta uzrok napadaja je bila metabolička bolest, a kod 1 djeteta nije verificiran uzrok. Značajno poboljšanje je zabilježeno kod 10-ero od 19-ero djece, s redukcijom napadaja od 50-75%. Smanjenje učestalosti napadaja više od 75% zabilježeno je kod 5-ero djece, a u 4 slučaja 25-50%. Ovo istraživanje je pokazalo kako je topiramat učinkovit u liječenju djece s Westovim sindromom, mlađe od 12 mjeseci, osobito ako je riječ o hipoksično-ishemijskoj etiologiji bolesti