Dugotrajno mehanički ventilirana djeca : naše iskustvo - Mikecin, Lili; Popović, Ljiljana, liječnica; Meštrović, Julije; Novak, Milivoj; Galić, Slobodan; Čulić, Vesna; Mihelčić Andrić, Irena; Stoini, Eugenio; Richter, Darko; Čubelić, Sandra; Kujundžić Tiljak, Mirjana; Pušeljić, Silvija (2009)
Broj djece s kroničnom respiracijskom insuficijencijom i potrebom dugotrajne mehaničke ventilacije je u porastu. Naš cilj je bio utvrditi broj takve djece u Republici Hrvatskoj, od kojih bolesti boluju, koliko dugo su mehanički ventilirana i gdje su smještena. U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2007. godine uputili smo upitnik u 22 medicinska centra u Republici Hrvatskoj. Ispitanici su bila djeca u dobi od 0 do 18 godina na dugotrajnoj mehaničkoj ventilaciji, koju smo definirali kao onu što u kontinuitetu traje tri mjeseca i duže. Naši rezultati pokazuju da je 2007. godine u Republici Hrvatskoj bilo 16-ero dugotrajno mehanički ventilirane djece. Prevalencija iznosi 0,33. Najčešća dijagnoza bila je spinalna mišićna atrofija od koje boluje sedmero djece. Sedmero djece je smješteno u svom domu. U Klinici za dječje bolesti Zagreb bilo je liječeno osmero djece. Napredak tehnologije i intenzivnog liječenja doveo je do nove kategorije bolesnika, čije vitalne funkcije ovise o strojnoj potpori. Sve veći broj takvih bolesnika dovodi do etičkih, ekonomskih i medicinskih problema. Od velikog je značenja utvrditi broj djece na dugotrajnoj mehaničkoj ventilaciji zato što ona zahtijevaju prilagodbu sustava zdravstva i socijalne skrbi
Bibliografija: 15 jed
Summary
Keywords: Respiracijska insuficijencija -- Mehanička ventilacija -- Spinalna mišićna atrofija -- Djeca; Hrvatska