Spatial distribution of physical, chemical and biological oceanographic properties, phytoplankton, nutrients and Coloured Dissolved Organic Matter (CDOM) in the Boka Kotorska Bay (Adriatic Sea) - Campanelli, Alessandra; Kljajić, Zoran; Bulatović, Ana; Cabrini, Marina; Grilli, Federica; Mosetti, Renzo; Paschini, Elio; Penna, Pierluigi; Marini, Mauro (2009)
U Bokokotorskom zaljevu su mjerene vremenske promjene temperature, saliniteta, fluorescencije, koncentracije otopljenog kisika, obojene otopljene organske materije (CDOM) i kemijskih (hranjive soli, klorofila) i bioloških (sastav fitoplanktona) parametara tijekom dva razdoblja (svibanj i lipanj 2008. godine). CDOM određuje prodiranje UV svjetlosnih zraka u more i stoga igra vrlo važnu ulogu u mnogim hidrološkim i biogeokemijskim procesima u površinskom sloju mora koji uključuje primarnu produkciju. Unutar ADRICOSM-STAR projekta, bilo je moguće istražiti Bokokotorski zaljev tijekom svibnja i lipnja 2008. godine radi povećanja razumijevanja optičkih i kemijskih karakteristika i njihovog razvoja kroz ova razdoblja. Zbog dotoka krških rijeka i smanjenja razmjene s otvorenim morem, u oba razdoblja postaja KO (smještena najdalje od otvorenog mora) je pokazala različite fizikalne, kemijske i biološke karakteristike u odnosu na postaje unutar Bokokotorskog zaljeva. Pronađena je pozitivna korelacija izme|u CDOM i klorofila a (R = 0.7, P < 0.001, n = 15) {to upućuje na to da bi u ovom području, slično otvorenom moru, primarni izvor CDOM trebao biti biološka produkcija od fitoplanktona. To je vjerojatno zbog toga što dotoci rijeka u Bokokotorskom zaljevu nisu ozbiljnije ugroženi ljudskim djelovanjem
Special issue: Recent Advances in Adriatic Oceanography and Marine Meteorology, Dubrovnik, 5th to 7th of November 2008
Bibliografija: 44 jed
Sažetak
Keywords: Oceanografska obilježja -- Onečišćenje mora -- Otopljeni kisik -- Fitoplankton; Jadransko more -- Bokokotorski zaljev