Financijska integracija i financijska kriza : Hrvatska na putu prema ekonomskoj i monetarnoj uniji - Derado, Dražen (2009)
Ekonomska tranzicija u Istočnoj Europi znatno je povećala izglede za gospodarski rast i otvorila nove razvojne mogućnosti u cijeloj Europi. Ohrabren time, EU je krenuo u proces potpunijeg integriranja, čija su se osnovna obilježja ekonomska liberalizacija i monetarna integracija podudarila s globalnim tendencijama rastućih trgovinskih tijekova i prekograničnog kretanja kapitala. Kao zemlja koja zaostaje u procesu ekonomskog integriranja, Hrvatska se nalazi u vrlo teškoj poziciji osim rastućega trgovinskog deficita, ona se suočava s visokim vanjskim dugom i izrazitom ovisnošću o eksternim izvorima financiranja. Polazeći od teorijskih i empirijskih spoznaja o uvjetima monetarnog integriranja, te uzimajući u obzir ostvarenu razinu međunarodne financijske integriranosti i eksterne ranjivosti zemlje, cilj je rada utvrditi ispunjava li Hrvatska kriterije za uspješno monetarno integriranje
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 328-332
Abstract
Keywords: Financijska kriza; Hrvatska