Globalna financijska kriza i fiskalna politika u Središnjoj i Istočnoj Europi : hrvatska proračunska odiseja u 2009. godini - Mihaljek, Dubravko (Array, 2009)
Ovaj se članak bavi dvama glavnim pitanjima: prvo, koje su mogućnosti domaćega i inozemnoga tržišnog financiranja deficita državnog proračuna; i drugo, kakve su mogućnosti provođenja ekspanzivne fiskalne politike u Hrvatskoj. Oba se pitanja razmatraju iz šire regionalne perspektive, u kontekstu ekonomske i financijske krize koja je u listopadu 2008. godine zahvatila Središnju i Istočnu Europu. U radu se istražuje kako se kriza proširila financijskim tržištima regije i kako je utjecala na cijenu i izvore financiranja državnog proračuna. Rad pokazuje da se uzastopnim rebalansima proračuna za 2009. godinu znatno povećalo oslanjanje na tržišno financiranje deficita, unatoč velikom poskupljenju tržišnih izvora financiranja, da je zaduživanje države kod domaćih banaka dovelo do bitno smanjenog kreditiranja privatnog sektora te da je plasman euroobveznica u svibnju 2009. godine bio skuplji od ranijih plasmana u sličnim okolnostima i usporedivih izdanja državnih obveznica u prvoj polovici 2009. godine. Na temelju navedenoga, u članku se tvrdi da ekspanzivna fiskalna politika u Hrvatskoj ne bi bila učinkovita i umanjila bi fiskalnu održivost i financijsku stabilnost