Slovenian folk culture between national identity and European integration processes - Golež Kaučić, Marjetka (2009)
U ovome se radu otvaraju nove perspektive u istraživanju slovenske nematerijalne narodne kulture u europskome kontekstu, usmjeravajući se na tradiciju pjesme i, usporedno, na književnost. Zasnovan na suvremenim folklornim i književnim studijama, rad nastoji prikazati novu kulturnu dinamiku u slovenskoj narodnoj kulturi u svjetlu različitih koncepata i teorijskih diskursa, kao što su univerzalnost i arhetipovi (Jung, von Franz), zajedničko kulturno pamćenje (Halbwachs), kultura i globalizacija (Beck), autentičnost (Bendix), identitet (Honko) i intertekstualnost (Kristeva) te ih povezati sa zajedničkim europskim folklornim i književnim tradicijama, kao i pronaći nove načine smještanja slovenskog folklora u europski kontekst. U procesu mijenjanja i spajanja kultura recepcije se različitih kultura, pa tako i slovenske, očekivano razlikuju. Povrh toga, različita je i dinamika promjena; s jedne se strane folklor i književnost kanoniziraju, a s druge mijenjaju, iznova proizvode pa i instrumentaliziraju. Europsko je nasljeđe mozaik nacionalnih identiteta koji su još uvijek vrlo jaki i nezavisni jedni od drugih, no posjeduju sveopće zajedničke prenosive obrasce, koji u pjesmama prije svega uključuju oblik i sadržaj. Spajaju ih prije svega osobitosti etničkih skupina te istodobno i novi načini kulturne mijene narodnih elemenata sličnih većini europskih naroda
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 46-48
Sažetak
Keywords: Slovenska narodna kultura -- Nacionalni identitet -- Kulturna dinamika -- Kultura i globalizacija -- Slovenska književnost