Jeronimov utjecaj na Marulićev opis četvorice evanđelista u djelu De humilitate et gloria Christi - Bodrožić, Ivan (2009)
U drugoj knjizi svog djela De humilitate et gloria Christi Marko Marulić na jednome mjestu objašnjava značenje i ulogu dvanaestorice apostola i sedamdesetdvojice učenika koje je Krist izabrao sebi za bliže suradnike, pomoćnike i poslanike. Njihov zbroj (72+12) objašnjava u ključu broja osam, premda prekoračuje osamdeset, označivši njime puninu nauka koji je po njima došao ljudima,1 a potom se zaustavlja na razmatranju značenja likova četvorice evanđelista. I kako se ovaj tekst nalazi u De humilitate u onom dijelu koji je nazvan proročkim (Liber propheticus), a u kojem Splićanin dovodi u vezu starozavjetna proročanstva s ostvarenjem u novozavjetnim spisima, tako Marulić polazi od tvrdnje da su i četvorica evanđelista predoznačena u starozavjetnim proročkim tekstovima: »Od tih učenika naći ćeš, budeš li tražio, i četvoricu evanđelista Krista, Gospodina našega, koji su davno bili nagoviješteni kod proroka
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Marko Marulić -- Sv. Jeronim Dalmatinac; De humilitate et gloria Christi; Evanđelisti u književnosti -- Novozavjetna simbolika