Sustavi znanja u potpori upravljanju kvalitetom softverskog proizvoda - Bevanda, Vanja; Sinković, Đorđo (2009)
Softverski proizvod rijetko postiže očekivanu kvalitetu i samo jedan od pet projekata razvoja uspješno zadovoljava kriterije kvalitete. Osnovni kriterij za njenu procjenu, kao i kod ostalih proizvoda, je zadovoljstvo kupca. Zbog specifičnosti softverskog proizvoda, jedan od problema upravljanja kvalitetom je činjenica da ni kupac ni proizvođač nemaju točnu predodžbu konačnog proizvoda niti njegove kvalitete, a ukoliko ju i imaju, podložna je promjenama tijekom životnog ciklusa razvoja softverskog proizvoda. Kupac mijenja svoje zahtjeve tijekom razvoja softvera i s time i temeljne kriterije za ocjenu kvalitete. Relativnu važnost značajki kvalitete softverskog proizvoda nije moguće generalizirati i ona ovisi kako o proizvodu tako i o konkretnom kupcu. Može se reći da je postizanje nižih troškova osiguranja kvalitete u odnosu na postignuti efekt smanjenja troškova ne kvalitete i propuštenih prilika na tržištu, jedan od temeljnih ciljeva upravljanja kvalitetom. U radu je istražena mogućnost primjene sustava znanja u potpori procesu identifikacije važnih značajki kvalitete softverskog proizvoda u određenom trenutku u cilju racionalnog upravljanja kvalitetom
Bibliografske bilješke na kraju teksta ; bibliografija: 13 jed
Sažetak
Keywords: Softver -- Sustavi znanja -- Upravljanje kvalitetom