Kulturna i biološka raznolikost kao vrijednosti u tehnološkom dobu - Cifrić, Ivan (Array, 2009)
U radu se iznose rezultati percepcije o poželjnosti opstanka raznolikih kultura i biološke raznolikosti. Pitanje o raznolikosti postavlja se s problemom utjecaja tehnike i tehnologije na procese kulturnog i biotičkog uniformiranja te seže u antropološke aspekte ljudske vrste i njezine perspektive. Rad predstavlja rezultate empirijskog istraživanja na tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na prigodnom uzorku (2007; N=189). Primijenjene su tehnike univarijatne, bivarijatne i multivarijatne statistike. Rezultati su pokazali da većina ispitanika (87% do 96%) podržava raznolikost kultura u svijetu, a isto toliko ih ne prihvaća ideju da u svijetu postoji samo "jedna kultura". Utvrđena su tri faktora: "Prihvaćanje raznolikosti kultura", "Prihvaćanje moderne kulture" i "Kulture bez perspektiva". Analiza varijance na varijablama i faktorima utvrdila je značajne razlike između skupina s obzirom na obilježja ispitanika. Rezultati istraživanje percepcije prava živih vrsta na život i motiva čovjekove brige o živom svijetu nadalje pokazuju dominantnost "egalitarizma" o pravu na život, a "etičnosti u čovjekovu postupanju prema živom svijetu