Iskustva i (skrivene) vrijednosti eko-muzeja = Experiences and (hidden) values of ecomuseums - Babić, Darko, muzeolog; Grgurinović, Ivona (2009)
Sedamdesete godine dvadesetog stoljeća kreirale su nov odnos muzeja i društva, ponajprije kroz formu eko-muzeja. U međuvremenu se društvo, kontekst u kojem muzeji djeluju, značajno promijenilo. Eko-muzeji i pokret nove muzeologije su, iako izvorno odgovarajući na potrebe ondašnjeg trenutka, svojim konceptom teritorija, baštine, identiteta i razvoja, te (lokalne) zajednice kao osnovnog nositelja procesa, anticipirali mnoga suvremena teorijska i praktična promišljanja. U međuvremenu su tradicionalni (klasični) muzeji preuzeli dio iskustva ekomuzeja dok su i sami eko-muzeji evoluirali i stvorili nove oblike pojavnosti. Namjera je rada kritički sagledati razvoj i inovacije eko-muzeja i nove muzeologije, te pokazati primjenljivost i upotrebljivost ovog koncepata u današnjim, promijenjenim društvenim okolnostima
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 19 jed
Tekst na engl. jeziku: str. 237-252
Keywords: Eko-muzej -- Muzeologija