Information systems in schools and data protection - Dečman, Lina (Array, 2009)
Nezaustavljiv razvoj u polju računalstva i komunikacije utječe i na funkcioniranje škole koja postaje svakodnevno ovisna o različitim informacijskim sustavima. Budući da su brojni važni službeni podaci dostupni sve većem broju ljudi, a time i mogućoj zlouporabi – računalne prevare, zlouporabe koda i dr., od škole kao javne organizacije očekuje se da prati zakonske odredbe o zaštiti podataka. U radu se raspravlja o sustavu informacijskog poslovanja škola kao i o sustavu zaštite službenih podataka koji moraju slijediti najmanje tri osnovna načela pouzdanost i dostupnost. Predlažemo da škola kao organizacija kreira poslovnu politiku koja respektira temeljne smjernice upravljanja elektroničkim poslovanjem ali i da se osiguraju uvjeti potrebni da postavljena pravila i ciljevi budu i realno izvedivi