Intercultural counseling as a current issue and what makes a competent intercultural counselor - Javornik Krečič, Marija (2009)
U prvom dijelu rada utvrđuje da u sadašnjosti pitanje suradnje između pripadnika većine i pripadnika različitih manjinskih kulturalnih, religijskih, društvenih i dr. je najvažnije civilizacijsko pitanje. Kao posljedica, interkulturalna pedagogija i interkulturalno obrazovanje imaju najvažniju ulogu. Zbog takvih multikulturalnih uvjeta, školsko savjetovanje je također razvilo neke posebnosti. Nadalje, u radu autorica definira i predstavlja karakteristike interkulturalnog savjetovanja za učenike koji su pripadnici manjina ili imigranti, kao i za osobe koje žive i rade s njima. Završni dio rada definira interkulturalne kompetencije školskog savjetnika. Nadalje, trebalo bi uočiti kulturalne aspekte savjetovanja, prepoznati njihovu ulogu, problem osobe koja traži savjetovanje I riješenje problema. On/ona bi se trebali moći uživjeti u situaciju za koju daje savjet, te u sam proces
Bibliografske bilješke na kraju teksta ; bibliografija: 4 jed
Sažetak
Keywords: Interkulturalno savjetovanje -- Interkulturalna pedagogija -- Školski savjetnik