Anthropometric characteristics and somatotype of young water polo players - Uljević, Ognjen; Spasić, Miodrag, kineziolog (2009)
Sažetak: Cilj ovom istraživanju bio je opisati i usporediti antropometrijske karakteristike i somatotip kadeta u vaterpolu uključenih u dva nivoa treniranja – sezonalno i tijekom cijele godine. Istraživanje je provedeno na 12-godišnjim vaterpolistima iz tri kluba s biogradskoga područja (N=30) i dva kluba iz Splita (N=29). Ukupno je mjereno 14 morfoloških varijabla potrebnih za određivanje somatotipskih značajka. Nadalje, izračunani su indeks tjelesne mase, postotak masnog tkiva i suma sedam kožnih nabora. Somatotipske komponente izračunane su za svakoga pojedinog sportaša, i vaterpolisti su grupirani u jednu od 13 somatotipskih kategorija. Zabilježena je statistički značajna razlika u svim antropometrijskimvarijablama, osim u kožnom naboru potkoljenice. Veće vrijednosti svih antropometrijskih varijabla, te indeksa tjelesne mase, postotka masnog tkiva i sume sedam kožnih nabora zabilježene su kod vaterpolista iz Splita. Srednji somatotip vaterpolista iz Biograda iznosio je 2,85-3,39-3,28, dok je kod vaterpolista iz Splita srednji somatotip iznosio 3,87- 4,46-2,74. Ukupno osam od 13 somatotipskih kategorija je zabilježeno kod kadeta iz Biograda, dok je devet kategorija određeno za vaterpoliste iz Splita. Rezultati ovoga istraživanja upućuju na to da se određeni nivo selekcije u vaterpolu odvija već kod dvanaestogodišnjaka
Bibliografija: 28 jed
Sažetak
Keywords: Vatrepolo -- Antropometrija -- Somatotip