Revizija Lloyd's Open Form (LOF 2010) - učinkovitija zaštita morskog okoliša? - Petrinović, Ranka; Plančić, Bisera; Mandić, Nikola, inženjer prometa (2009)
Sažetak: Rad se bavi utjecajem zaštite morskog okoliša na razvoj autonomnog prava spašavanja sadržanom u standardiziranim obrascima ugovora o spašavanju Lloyd’s Standard Form of Salvage Agreement (Lloyd’s Open Form – LOF). Povijest tog obrasca duga je više od sto godina, s tim da se obrazac povremeno revidirao. Danas je u primjeni LOF 1995 i LOF 2000, a u pripremi je novi LOF, koji bi se trebao objaviti 2010. godine i nosio bi oznaku LOF 2010. Najvažnije promjene unesene u taj obrazac povezane su s redakcijom iz 1980. godine – LOF 1980. Tad je prvi put u pravo spašavanja, poradi bolje zaštite morskog okoliša, uveden izuzetak od općeprihvaćenog i davno utemeljenog načela No Cure - No Pay (bez korisnog rezultata ne postoji ni pravo na nagradu). Daljnji razvoj obrasca LOF išao je u smjeru boljeg poticanja spašavatelja u sprječavanju onečišćenja morskog okoliša. Danas je sprječavanje onečišćenja morskog okoliša prioritet u spašavanju. Pitanje koje konstantno muči suvremene spašavatelje je dostatnost naknada koje su im na raspolaganju za sprječavanje onečišćenja u odnosu prema njihovim povećanim troškovima spašavanja te izloženost građanskoj i kaznenoj odgovornosti. Činjenica je da sadašnji sustav nagrađivanja ne zadovoljava i dostatno ne potiče spašavatelje u zaštiti morskog okoliša jer uz postojanje posebne naknade i SCOPIC klauzule, spašavatelju ipak, kao stalan izvor prihoda, ostaje jedino nagrada za spašavanje koja je tradicionalno ograničena vrijednošću spašene imovine. Zbog toga je hvalevrijedno stalno zalaganje i upozoravanje Međunarodnog udruženja spašavatelja (ISU) o potrebi da se pronađe novi način kojim bi se poticalo u sprječavanju onečišćenja. Zasad je najbrži i najučinkovitiji način nova revizija obrasca LOF kojom će se u pravo spašavanja, uz klasičnu nagradu, uvesti i tzv. nagrada za zaštitu okoliša
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 11 jed
Summary
Keywords: Zaštita morskog okoliša -- Onečišćenje morskog okoliša -- Obrazac LOF -- SCOPIC klauzula