Utjecaj gospodarske tranzicije i rata na promjene u prostornoj slici zaposlenosti Sisačke regije - Braičić, Zdenko (Array, 2009)
Sažetak: U radu se raspravlja o promjenama u prostornoj slici zaposlenosti i nezaposlenosti koje su se kao posljedica ratnih zbivanja (1991.–1995.) i tranzicijskog prestrukturiranja gospodarstva pojavile u Sisačkoj regiji. Zaposlenost i nezaposlenost u razdoblju 1989.–2007. uglavnom su analizirane prema područjima bivših općina uz nastojanje da se izdvoje gospodarski propulzivnije i one u kojima su se pojavili veliki razvojni problemi. Posebno se ističu razlike u gospodarskim prilikama između bivših okupiranih područja i onih koja to nisu bila. Posebna pozornost posvećena je padu obujma industrijske proizvodnje popraćenom kontinuiranim otpuštanjima viška industrijskih radnika