Tjelesna aktivnost maturanata - Markuš, Damir, kineziolog (Array, 2008)
Sažetak: U istraživanju provedenom među 140 učenika i 42 učenice završnih razreda Tehničke, industrijske i obrtničke škole Čakovec s ciljem utvrđivanja razlika u bavljenju tjelesnim aktivnostima te interesima za bavljenje određenim kineziološkim aktivnostima između maturanata i maturantica primijenjen je anketni upitnik koji se odnosio na bavljenje tjelesnim aktivnostima te na interes za bavljenje pojedinom sportskom ili rekreacijskom aktivnošću. Rezultati diskriminacijske analize pokazali su postojanje statistički značajnih razlika u bavljenju tjelesnom aktivnošću između maturanata i maturantica. Čestica koja je u najvećoj mjeri bila odgovorna za razlikovanje skupina je: "Bavite li se bilo kojom sportskom aktivnošću u svoje slobodno vrijeme?" Rezultati diskriminacijske analize pokazuju kako se interesi u odnosu na bavljenje tjelesnom aktivnošću razlikuju u odnosu na spol. Maturanti su najveći interes pokazali za bavljenje sportskim igrama, vožnju bicikla, te za plivanje i skijanje. S druge strane, maturantice najviše interesira pokazuju za bavljenje fitnesom, plesom te vožnjom bicikla. Zabrinjava podatak o postotku maturanata koji se ne žele baviti nikakvim oblikom sportske aktivnosti. Odgovorni u društvu trebaju u strategiju razvoja, odgoja i obrazovanja mladih ugraditi sustave vrijednosti koji će imati dugoročne učinke na kvalitetu svih segmenata života. Tjelesna je aktivnost zaštitni čimbenik zdravlja u najširem smislu, a u današnjim uvjetima života nužnost u očuvanju niza sastavnica presudnih za kvalitetu života