Energetska certifikacija zgrada i suvremeni energetski koncept = Energy certification of buildings and modern energy concepts - Hrs Borković, Željka (2009)
Sažetak: Uvođenje energetske certifikacije zgrada u hrvatsko zakonodavstvo i podjele zgrada u energetske razrede prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje donosi niz ključnih promjena u graditeljstvu, koje će odigrati značajnu ulogu kako u povećanju kvalitete gradnje i osmišljavanju suvremenog energetskog koncepta novih zgrada te osuvremenjivanju postojećih zgrada, tako i u značajnom doprinosu smanjenju energetske potrošnje u sektoru zgradarstva, kao najvećem pojedinačnom potrošaču energije. U radu se prikazuje novi zakonodavni okvir i metodologija provedbe energetskih pregleda i energetske certifikacije zgrada u Republici Hrvatskoj (RH), te očekivani utjecaj na razvoj integralnog pristupa projektiranju i dugoročnog pristupa analizi zgrade, uzimajući u obzir njezin cijeli životni vijek. Energetskim certificiranjem zgrada dobivaju se transparentni podaci o potrošnji energije u zgradama na tržištu, energetska učinkovitost prepoznaje se kao znak kvalitete, potiču se ulaganja u nove inovativne koncepte i tehnologije, potiče se korištenje alternativnih sustava za opskrbu energijom u zgradama, razvija se tržište novih nisko energetskih zgrada i modernizira sektor postojećih zgrada, te se doprinosi ukupnom smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografija: 16 jed
Keywords: Energetska certifikacija zgrada -- Energetska učinkovitost