Prioritizacija projekata regionalne prijenosne mreže u cilju potpore proizvodnoj djelatnosti i razvoju tržišta u jugoistočnoj Europi = Prioritization of regional transmission network projects to sustain generation and market development in South-East Europe - Majstrović, Goran; Dizdarević, Nijaz, inženjer elektrotehnike; Bajs, Davor (2009)
Sažetak: Regija jugoistočne Europe (SEE) prolazi kroz kontinuirani proces promjena u djelatnostima proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije. Ove promjene se reflektiraju u svakoj državi najprije u vidu reorganizacije vertikalno integriranih elektroprivrednih kompanija, nakon čega slijedi funkcionalno razdvajanje prijenosa električne energije od proizvodnje i distribucije. Promjene u energetskom sektoru također imaju utjecaja na filozofiju planiranja proizvodne i prijenosne djelatnosti, posebno s obzirom na činjenicu da je većina zemalja jugoistočne Europe u tranziciji. U posljednjih nekoliko godina izrađene su brojne studije u cilju uspostave i harmonizacije zajedničkog regionalnog i šireg europskog tržišta električne energije. U ovom radu razmatra se interakcija između najvažnijih studija o proizvodnoj i prijenosnoj djelatnosti u regiji, a koje su predstavljene i o kojima se raspravljalo u nekoliko prilika na regionalnoj razini (Atenski forumi, konferencije, radionice, internetske stranice, itd). Glavni cilj tih studija bio je asistirati Europskoj Komisiji (EC), Svjetskoj banci (WB) i donorima pri utvrđivanju indikativne ljestvice prioriteta ulaganja u proizvodnju električne energije i financiranja odgovarajuće električne infrastrukture iz regionalne perspektive i u skladu s ciljevima tržišta električne energije u jugoistočnoj Europi. Uži cilj ovog rada je analiza regionalne prijenosne mreže za ispitane scenarije razvoja, a u skladu s informacijama i zaključcima iz ažurirane studije proizvodne djelatnosti (tzv. GIS studija [1 i [4]). Krajnji rezultat bi trebao biti ljestvica prioriteta novih interkonektivnih vodova u regiji nužnih za plasman proizvodnje električne energije iz novih objekata i održivost tržišta električne energije
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografija: 8 jed
Keywords: Električna energija -- Regionalne prijenosne mreže; Europa