Tri hrvatska dominikanca (Hijacint Bošković, Dominik Barač i Jordan Kuničić) o totalitarnim ideologijama 20. stoljeća - Ćubelić, Alojz (2009)
Sažetak: U radu se problematizira stav trojice dominikanaca s hrvatskog područja o osnovnim totalitarnim ideologijama u 20. stoljeću. Nije teško zamijetiti da su ideologije nacionalsocijalizma, fašizma, boljševizma i komunizma bile katastrofalne u praksi. Ono što je na određen način ključno jest zapravo kritički stav u određenom povijesnom kontekstu. Tu svojevrsnu političku filozofiju koja je postala vrlo aktualnom tridesetih godina 20. stoljeća u svojim djelima izlažu hrvatski dominikanci Hijacint Stjepan Bošković, Dominik Barač i Jordan Kuničić. Oni su se u tom smislu pokazali samosvojnim misliocima koji se nisu povodili »duhom toga vremena« nego su išli povrh redovitog priklanjanja uz službene obrasce mišljenja i djelovanja. Naposljetku, iz njihovog se spekuliranja može uočiti kako je u kršćanskoj riznici dostatno blaga za blagotvorno djelovanje u svakom vremenu i kontekstu
4. dies theologicus: Pad Berlinskoga zida - 20 godina poslije, Zagreb, 14.5.2009
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Bošković, Hijacint -- Barač, Dominik -- Kuničić, Jordan; Politički i socijalni pogledi -- Totalitarizam -- Fašizam -- Nacizam -- Komunizam