Druga poslanica Marka Marulića Katarini Obirtića : svijet u zrcalu figure ribe - Pšihistal, Ružica (Array, 2009)
Sažetak: Pozornost je u ovoj studiji usmjerena na tematsko-komunikacijsku strukturu, semantičku postavu i hermeneutičke modele Druge poslanice Marka Marulića Katarini Obirtića. U izlaganju slijedimo kompozicijski plan poslanice zadržavajući se unutar izdvojenih tematsko-kompozicijskih cjelina podrobnije na onim mjestima gdje Marulić u figuri ribe pronalazi skrivene poveznice među »stvarima« uključujući i numeričku simboliku (riba stvorena na peti dan Postanka - pet osjetila - Jošua i pet kraljeva - Jona u utrobi ribe -apostoli ribari itd.) te nastupajući u dominantnoj ulozi propovjednika, mjestimice i u ulozi učenoga egzegeta, svoje poruke usmjerava široj komunikacijskoj zajednici nego što pretpostavlja oznaka »privatno pismo«. Premda se u Marulićevu pismu relativno lako mogu razabrati »školski primjeri« čvrstih hermeneutičkih modela (allegoria infactis, allegoria in verbis), gusta asocijativna mreža oko figure ribe izmiče strogoj kategorizaciji i svjedoči kako je Maruliću alegoreza puno više od hermeneutičkoga modela primjenjiva na birane svetopisamske predloške: upravo forma mentis, svakodnevna »navika uma«, imanentni konceptualni okvir viđenja stvarnosti, biblijske i svakidašnje