Fizionomske implikacije vikendaštva u receptivnim naseljima – primjer Malinske na otoku Krku = Physiognomic implications of the second home phenomenon in the receiving settlements – the case study of Malinska on the Island of Krk - Opačić, Vuk Tvrtko (Array, 2009)
U posljednjih pedesetak godina vikendaštvo je postalo jedna od najmarkantnijih prostornih pojava u priobalnom dijelu Hrvatske. Nakon hrvatskoga osamostaljenja i smirivanjem ratnih prilika, ulaskom u fazu apartmanizacije, sekundarno stanovanje se u posljednjih desetak, petnaestak godina u mnogim naseljima hrvatskoga priobalja afirmiralo kao dominantan čimbenik u oblikovanju pejsaža. U naseljima u kojima je evidentiran najjači transformatorski utjecaj vikendaštva u lokalnome stambenome fondu nastao je tipičan vikendaški pejsaž čija fizionomska obilježja ponajviše definira prisutnost stambenih jedinica za odmor i rekreaciju. Temeljni cilj ovoga istraživanja jest utvrditi i analizirati fizionomske implikacije vikendaštva u Malinskoj na otoku Krku.