Višeimenost u jadranskoj nesonimiji : (na primjeru Kornatskog otočja) = Polinymia in the nesonymia of the Adriatic : (a case study of the Kornati archipelago) - Skračić, Vladimir (2009)
Sažetak: U radu se nastoji ukazati na potrebu veće suradnje između toponomastičara i kartografa, jer su jedna i druga disciplina upućene na označavanje (imenom ili crtežom) referenata u prirodi. Drugo važno pitanje o kojemu je riječ u ovome radu, analiza je toponomastičkih sustava bez stalnoga jezičnog centra koji, redovito, svojim govorom i svojom jezičnom praksom, regulira postojanost toponomastičke jednoznačnosti (jedan otok = jedno ime). Kako takvoga centra u Kornatima nema, brojne zajednice susjedne otočju, imenuju po svoju, pa tako dolazi do pojave dvoimenosti i troimenosti. Suvremena kartografija tu činjenicu s razlogom ignorira i nudi potpunu jednoznačnost. No, na povijesnim geografskim kartama vidi se da uvijek nije bilo tako i da je u tom prostoru vladala prilična imenodavna konfuzija u kojoj su sudjelovali i kartografi onoga vremena
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 24 jed
Keywords: Nesonimija -- Kartografija; Kornati