Remedy for misalignment of bilobe tank heads in liquefied petroleum gas carrier - Senjanović, Ivo (Array, 2009)
Sažetak: Opisuje se sanacija nesavršeno izgrađenog hemisferičnog i torisferičnog čela dvocilindarskog teretnog spremnika na jednom brodu za prijevoz ukapljenog plina. Geometrijska nepravilnost je rezultat spajanja relativno tankih segmenata ljuski i tehnoloških poteškoća. Izmjereni prilično veliki ekscentar ljuski čela na Y-spoju stvara spreg membranskih sila, koji tanke ljuske ne mogu preuzeti. Stoga je Y-spoj ukrućen s vanjske i unutarnje strane spremnika trakama i koljenima. Na taj način ukrućenje preuzima moment savijanja, dok je plašt čela izložen samo membranskim naprezanjima. Koncentracija naprezanja u Y-spoju provjerena je FEM analizom segmenata spremnika. Maksimalna naprezanja reducirana su ispod dopuštene granice za sekundarna naprezanja