Promjena mentaliteta za obnovljeno pastoralno djelovanje : bitni preduvjeti sustavne i cjelovite Crkvene prakse - Vranješ, Nikola (Array, 2009)
Sažetak: Pitanje mentaliteta odnosno prevladavajućeg mentaliteta članova Crkve u Hrvatskoj te njegova utjecaja na pastoralno djelovanje, danas je jedno od ključnih pitanja od čijeg se pozitivnog rješavanja u pastoralu puno očekuje. Brojne biskupske intervencije, ali i mišljenja teologa i šire crkvene javnosti, u posljednje su vrijeme usmjereni upravo u smjeru pozitivne promjene, ili barem pozitivnih pomaka u smislu promjene mentaliteta članova Crkve s ciljem novog zamaha u pastoralnom djelovanju. To je postalo jedno od ključnih teološko-pastoralnih pitanja čijem se rješavanju mora pristupiti na sustavan i diferenciran način i to na različitim razinama crkvenosti. Ipak, neka su teološko-pastoralna pitanja i neki teološko-pastoralni i katehetski elementi posebice značajni i uočljivi. U ovom članku autor obrađuje neke od glavnih teološko-pastoralnih pitanja vezanih uz promjenu mentaliteta za novi zamah u ostvarivanju poslanja Crkve. Osnovne su teme: organsko djelovanje svih članova Crkve, značenjsko obilježje i obilježje otvorenosti župne zajednice, trajan odgoj i rast u vjeri, promicanje istinskog crkvenog zajedništva i suodgovornosti i suradnje, pastoralna projektnost te pitanje aktivne duhovnosti