Statističke pogreške u rukopisima zaprimljenim u časopis Biochemia Medica = Statistical errors in manuscripts submitted to Biochemia Medica journal - Šimundić, Ana-Maria (Array, 2009)
Neispravna uporaba statističkih metoda može biti uzrokom iskrivljenja rezultata, netočnih zaključaka i znatnog gubitka financijskih i drugih sredstava i kao takva se smatra vrlo neetičnom. Nažalost, velik broj objavljenih radova u medicinskim časopisima sadrži neke statističke pogreške. Cilj ovog rada bio je utvrditi učestalost nekih najčešćih statističkih pogrešaka, u člancima zaprimljenih u uredništvo časopisa Biochemia Medica, tijekom četverogodišnjeg perioda, u razdoblju od 2006. do 2009. godine. Materijali i metode: Obuhvaćeni su svi izvorni znanstveni i stručni radovi, koji su sadržavali statističku analizu podataka, zaprimljeni u uredništvo časopisa Biochemia Medica u razdoblju od 2006. do 2009. godine. Rukopisi su pregledani od strane dva recenzenta. Sljedeće pogreške su uključene u analizu: 1) pogrešna uporaba ili prikaz deskriptivne analize; 2) pogrešan izbor statističkog testa; 3) pogrešna uporaba statističkog testa za usporedbu tri ili više skupina; 4) pogrešan prikaz P vrijednosti; 5) pogrešno tumačenje P vrijednosti; 6) pogrešno tumačenje rezultata korelacije; 7) nije provedena analiza snage istraživanja. Rezultati: Ukupno je obuhvaćeno 55 rukopisa. Niti jedan od rukopisa nije imao provedenu analizu snage istraživanja. Od ostalih šest pogrešaka, barem jedna pogreška utvrđena je u 48/55 (0,87) rukopisa. Najučestalije pogreške su bile neispravna uporaba statističkog testa za usporedbu tri ili više skupina (21/28 (0,75) članaka) i neispravan prikaz P vrijednosti (36/54 (0,66) članaka). Zaključak: Statističke pogreške su vrlo učestale u ruko pisima zaprimljenim u uredništvo časopisa Biochemia Medica. Sve potencijalne pogreške ustanovljene tijekom recenzije od strane statističkog recenzenta bile su ispravljene prije objavljivanja članaka, što je značajno unaprijedilo njihovu kvalitetu