Koncentracije malondialdehida i antioksidativnih vitamina iz krvi majke i pupkovine kod majki oboljelih od preeklampsije i zdravih majki = Maternal and cord blood malondialdehyde and antioxidant vitamin levels in normal and preeclamptic women - Suhail, Mohd (Array, 2009)
Sažetak: Cilj nam je bio odrediti odnos između peroksidacije lipoproteina i an-tioksidacijskog kapaciteta krvi majke i krvi iz pupkovine te ispitati razlikuju li se koncentracije malondialdehida i vitamina E, A i C u plazmi majke i pupkovine između trudnica oboljelih od preeklampsije i zdravih trudnica. Metode: Usporedili smo oksidacijski i antioksidacijski sustav u krvi majke i krvi iz pupkovine kod dviju skupina majki i njihove novorođenčadi. Njihove su koncentracije malondialdehida (engl. malondialdehyde, MDA) i antioksidacijskih vitamina E, A i C u krvi određene i uspoređene, kako bi se procijenilo razlikuje li se prooksidacijski status majke s preeklampsijom od statusa u krvi iz pupkovine kod odgovarajućeg novorođenčeta. Rezultati: Koncentracija MDA u plazmi majki s preeklampsijom bila je značajno viša (P < 0,001) nego kod kontrolne skupine, no njegova je koncentracija bila značajno niža u krvi iz pupkovine kod majki s preeklampsijom.