Žene u znanosti : stakleni strop - Prijić-Samaržija, Snježana (Array, 2009)
Sažetak: Temeljni cilj članka jest propitivanje postojanja "staklenoga stropa" ili podzastupljenosti žena na rukovodećim položajima u ustanovama znanosti i visokog obrazovanja kakvo je Sveučilište u Rijeci, uključivo i mehanizama koji ga uzrokuju. Prvi dio članka sadrži kratak pregled i analizu empirijskih rezultata istraživanja provedenog na Sveučilištu u Rijeci, koji nedvojbeno upućuju na prisutnost efekta "staklenoga stropa" i, shodno tome, na postojanje prikrivene primarne i sekundarne diskriminacije. U drugom dijelu analiziramo moguće uzroke postojanja "staklenoga stropa". U trećem dijelu raspravu o spolnoj diskriminaciji u znanosti i visokom školstvu dovodimo u kontekst rasprave o društvenim spolnim ulogama i pretpostavljenim različitostima između muške i ženske prirode. U zaključnom dijelu pokušali smo nađene empirijske rezultate i teorijske analize o podzastupljenosti žena dovesti u kontekst širega društvenog okruženja kako bismo naglasili da je riječ o pitanju koje se ne tiče samo normativnih (moralnih i zakonskih) pitanja pravednosti nego i unapređenja znanstvenoga i ukupnoga društvenog života