Poslovne zone - bitni elementi gospodarskog razvoja Varaždinske županije - Cini, Vladimir (Array, 2009)
Sažetak: U radu se ukazuje na utjecaj poslovnih zona na lokalni i regionalni razvoj nekog područja. Poslovne zone utječu na suvremeno gospodarstvo, kao i na privlačenje stranih investitora u određeno područje koji pridonose gospodarskom razvoju. Podizanje efikasnosti i konkurentnosti na domaćem i na inozemnom tržištu predstavlja ključno razvojno pitanje. Pri stvaranju konkurentske pozicije važna je uloga države, ali i jedinica lokalne uprave i samouprave. Grad Varaždin, u kratko vrijeme, postao je poželjna investicijska zona i ogledni primjer za ostatak Hrvatske. Zahvaljujući izvrsnom prometnom položaju, gdje dolazi do križanja europskih prometnih koridora, blizini mnogih zemalja i vrijednim ljudima, Varaždinska županija (u daljnjem tekstu Županija) je područje dinamičnog razvoja, otvorena prema novim načinima razmišljanja i spremna za brze promjene. Rad je strukturno podijeljen u dva dijela. U prvom je dijelu izvršena kratka analiza sadašnjega gospodarskog stanja Županije i grada Varaždina. U drugom dijelu rada definiran je pojam i vrsta poslovnih zona, kao i njihovih obilježja, temeljni razlozi i ciljevi osnivanja zona. Prikazan je način rada Slobodne zone Varaždin kao najrazvijenije slobodne zone u ovom dijelu Hrvatske. Osim poduzetničkih zona na području Varaždina djeluje i Tehnološki park koji predstavlja važan segment privlačenja mladih i visokoobrazovanih kadrova koji svojim idejama u novoosnovanim poduzećima ne mogu opstati na tržištu ukoliko im se na početku ne pomogne. Na kraju ovog dijela rada ukratko je prikazan budući projekt Biotehnološkog parka, koji će biti od iznimne važnosti za razvoj gospodarstva i obrazovanja u sjevernom dijelu Hrvatske