Analiza odnosa brzine obradbe podataka, razumijevanja pročitanog i školskog uspjeha u učenika nižih razreda osnovne škole - Žebec, Mislav-Stjepan (Array, 2009)
Sažetak: Cilj je istraživanja sustavna analiza odnosa brzine obradbe podataka (BOP), razumijevanja pročitanog i školskog uspjeha iz triju nastavnih predmeta u učenika nižih razreda osnovne škole. U istraživanju se kod 2101 učenika osnovnih škola u Hrvatskoj procjenjivao BOP, razumijevanje pročitanog i znanje iz hrvatskog jezika, matematike te prirode i društva. Rezultati pokazuju da su BOP, razumijevanje pročitanog i školski uspjeh umjereno pozitivno povezani, pri čemu su najmanje korelacije BOP-a s razumijevanjem pročitanog, a najveće znanja iz prirode i društva s BOP-om i razumijevanjem pročitanog. Dodatno je potvrđeno da se te povezanosti ne mijenjaju s uzrastom. Regresijske analize pokazuju da se pomoću samo jedne osnovne kognitivne sposobnosti i vještine može objasniti od 12,6 do 28% varijance školskog uspjeha. Dodatne usporedbe koeficijenata multiple korelacije i β-pondera pokazale su da BOP i razumijevanje pročitanog jednako uspješno predviđaju postignuće na svim promatranim uzrastima i testovima znanja. Važnost pojedinoga prediktora uglavnom se ne mijenja sa školskim uzrastom, a BOP i razumijevanje pročitanog jednako su dobri prediktori znanja iz različitih predmeta. Rezultati su analizirani u okviru modela čitanja i kognitivnih sposobnosti te su razmotrene praktične implikacije za razvoj obrazovnog sustava