Socijalni nauk Katoličke crkve za pontifikata pape Ivana Pavla II. - Oštarić, Željko; Bušljeta Tonković, Anita (2009)
Sažetak: U ovomu se radu daje sažet prikaz socijalnoga nauka Katoličke crkve u razdoblju pontifi kata pape Ivana Pavla II. Nastavljajući u kontinuitetu rad svojih predšasnika, Karol Woytila upozorava na mnoge probleme suvremenoga društva i čovjeka. Zalažući se za načelo solidarnosti, supsidijarnosti, općega dobra i participacije, naglašavajući, naravno, kako Crkva treba čovjekov put uzimati kao svoj, Ivan Pavao II. iznosi stavove o obitelji, ekonomiji, radu, ekologiji, miru i održivom razvoju. Posebno naglašavajući negativan utjecaj konzumerizma te nekritičan odnos potrošačkoga društva. Ta pitanja, uključujući i ono o privatnom vlasništvu, pravednoj plaći i dostojanstvu ljudske osobe, protežu se kroz sve njegove enciklike. Umjesto zaključka, na kraju izdvajamo neke ključne točke iz socijalne doktrine Ivana Pavla II., koje će zasigurno utjecati na budućnost socijalnoga nauka Katoličke crkve u globaliziranom svijetu
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Iohannes Paulus II, beatus; Katolička crkva; Crkveni socijalni nauk -- Solidarnost -- Održivi razvoj -- Dostojanstvo čovjeka -- Obitelj -- Mir