The significante of tourism as an employment generator of female labour force - Obadić, Alka (Array, 2009)
Sažetak: Autorice u radu ističu značaj turističke industrije u kreiranju zapošljavanja žena. Rad u turizmu je posebno atraktivan ženama te pomaže mnogima (mladima, neoženjenima, majkama, razvedenima ili starijima) u stvaranju doličnog zaposlenja. Rezultati istraživanja o zapošljavanju žena u turističkoj industriji na području EU-27 pokazuju kako je njihov udio u sektoru turističkog smještaja u 2007. godini činio 60%. Istraživanje studije slučajeva na području zapošljavanja žena u hotelskoj industriji u odabranoj skupini zemalja pokazuje kako su razlike u postupcima zapošljavanja i stavovima u pogledu ženskog rada u hotelskoj industriji pod snažnim utjecajem zakonske regulative i kulturnih razlika svake pojedine zemlje. Zapošljavanje u turizmu omogućuje ženama da balansiraju između posla i obiteljskih obveza.