Povijesni pregled uporabe magnetskoga kompasa, osnovni princip rada elektroničkoga kompasa i autonavigacije - Solarić, Miljenko (Array, 2009)
Sažetak: U članku je dan povijesni pregled širenja znanja o magnetskim kompasima i njihova primjena u geodeziji, rudarskim mjerenjima i navigaciji na moru. Osim toga opisan je princip rada elektroničkoga kompasa, koji radi na principu magnetskog otpora ili Hallova efekta. Zatim je pojašnjen utjecaj magnetske indukcije izazvane Zemljinim magnetskim poljem u fizičkom tijelu automobila i način njegova kompenziranja. Na kraju je opisana integracija GPS-prijamnika, elektroničkoga kompasa i brojača okreta kotača automobila u suvremenoj navigaciji u automobilima