Pohvale i kazne "krasnom spolu" zbog potpore Stranci prava u banskoj Hrvatskoj 1880-ih - Turkalj, Jasna (Array, 2009)
Sažetak: U izvornom gradivu iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu te pravaškome političkom tisku od početka 1880-ih mogu se pronaći zanimljivi podaci koji potvrđuju da je Stranka prava u vrijeme prerastanja u nacionalni pokret imala simpatizera i među ženama. U radu se prikazuje na koje su načine žene iskazivale svoju privrženost Stranci prava i njezinim prvacima, a središnje su protagonistice učiteljice Anka Tkalčić i Vera Tkalec, koje su simpatiziranjem pravaštva privukle pažnju vlasti i ugrozile svoje egzistencije