Podatci o glagoljaškom pjevanju u radovima Josipa Andreisa - Doliner, Gorana (2009)
U radovima Josipa Andreisa od prve do posljednje sinteze (Povijest glazbe iz 1942.; Povijest hrvatske glazbe iz 1974.; engleski prijevod 1974.; 1982.) nalazimo dokumentirane podatke o glagoljaškom pjevanju u Hrvatskoj. Tu posebnu temu, s obzirom na temeljit pristup istraživanjima hrvatske glazbe, Josip Andreis nije zanemario, premda nije istraživao glagoljaško pjevanje, a nije ni sintetizirao radove drugih istraživača s ovoga područja. Autorica nastoji ocijeniti ove radove Josipa Andreisa podijelivši ih prema vrstama i namjeni. Na prvome su mjestu njegove povijesti glazbe, zatim su tu njegovi članci u kojima prati pregled ostvarenih i očekivanih muzikoloških zadataka
Tema broja: Josip Andreis (1909.-1982.) : u povodu 100. obljetnice rođenja
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Josip Andreis; Glagoljaško pjevanje -- Povijest hrvatske glazbe -- Pučka crkvena glazba