Historiografija kao svjedočenje : Josip Andreis o hrvatskoj glazbi 20. stoljeća - Sedak, Eva (2009)
Dio spisateljskog opusa Josipa Andreisa koji se bavi hrvatskom glazbom 20. stoljeća unatoč opsegu i važnosti nakon njega objavljene stručne literature o istom predmetu, danas još uvijek nailazi na zamjetnu recepciju, što obvezuje da ga se ne samo pozorno kritički promotri nego i sagleda u kontekstu uvjeta i potreba vremena u kojemu je nastajao. Pokušaj takvog motrenja otkriva povremene napukline između načelnih, deklarativnih i normativizirajućih okvira u koje Andreis smješta svoje povjesničarsko kazivanje i partikularnih interpretacija koje bi im trebale biti dokazom. Budući da se čini kako u naknadnoj recepciji njegovih tekstova njihov metaforički sloj nadživljuje onaj faktografski, svijest o takvim napuklinama dobiva na važnosti omogučavajući podjednako kritički odmak od napisanog kao i bolje prepoznavanje njegovih implicitnih stavova
Tema broja: Josip Andreis (1909.-1982.) : u povodu 100. obljetnice rođenja
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 10 jed
Summary
Keywords: Josip Andreis; Povijest glazbe 20. st. -- Hrvatska glazba 20. st. -- Nacionalizam -- Modernizam