Utjecaj lova na razvoj čovjeka : pokušaj ekohistorijskog uvida - Krznar, Tomislav, filozof (2009)
Sažetak: Središnja dimenzija ovog rada je prikaz utjecaja lova na razvoj čovjeka. Najveći utjecaj lov je imao upravo na biološki razvoj čovjeka, osobito na području anatomije. U tom kontekstu svakako je potrebno istaknuti povećanje mozga koje je bilo preduvjet razvitka kognitivnih i duhovnih sposobnosti čovjeka. S povećanjem lovine čovjek je dolazio u posjed veće količine energetski kvalitetnije hrane, što mu je opet omogućilo veći stupanj prilagodljivosti na okolišne uvjete, osobito na hladnoću, ili vremenom dovelo i do povećanja populacije. Interes mogućeg ekohistorijskog istraživanja išao bi u smjeru proučavanja međuutjecaja čovjeka i prirode. Lov je shvaćen kao sredstvo koje je čovjeku omogućilo uspon na evolucijskoj ljestvici i stavilo ga u tehnološkom smislu iznad prirode. Time je ujedno postao sredstvo destrukcije prirode. Ovime pokušavamo ocrtati dvostruki interes ekohistorije za lov, tim više što je lov, osim primarnog instrumenta promjene prirodne cjelovitosti, ujedno i temelj za razvoj poljoprivrede
Tema broja: Lov i ljudi
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Lov -- Povijest lova -- Ekohistorijsko gledište