Spatial planning as the function of sustainability of the island Krk - Krstinić Nižić, Marinela; Ivanović, Saša, ekonomist; Drpić, Danijel (2009)
Sažetak: Procesi regionalnog prostornog planiranja i turizma su međusobno povezani i uvjetovani. Razvoj turizma definiran kroz masovnost zasigurno vodi u degradaciju prostora. Svako preizgrađeno područje (prostori za rekreaciju, betonirane plaže) će najvjerojatnije postati neatraktivno za turiste. U sklopu održivog razvoja otoka Krka potrebno je osigurati namjensko upravljanje resursima bazirano na novim principima kako bi se stvorili osnovni uvjeti za pretvaranje komparativnih prednosti u konkurentne. Rad poseban naglasak stavlja na dva osnovna resursa otoka Krka – prostor i turizam. Budući razvoj se mora usmjeriti prema održivom turizmu koji otok Krk može zaštititi od buduće devastacije prostora, a kako bi se to postiglo autori predlažu primjenu programa stvaranja ekološko-ekonomske destinacije
Bibliografske bilješke na kraju teksta ; bibliografija: 35 jed
Sažetak
Keywords: Prostorno planiranje -- Održivi razvoj turizma; Krk (otok)