Macroeconomic legitimacy of investment in the development of golf tourism in Istria - Jugović, Alen (Array, 2009)
Sažetak: Osim što otkriva poziciju hrvatskog golfa u svjetskim okvirima, statistika razbija zastarjele predrasude o golfu kao eksluzivnoj igri bogatijih slojeva društva, jer dokazuje da se radi o masovnoj, opće dostupnoj igri u današnjoj zapadnoj Europi. Hrvatska je očito zaostala u vremenu i prostoru. Činjenica je da je Republika Hrvatska imala opravdanje za desetak ratno-poratnih godina zaostatka, ali nema opravdanje da je jedina država koja nema plana i ne poduzima ništa da se to izmjeni. Pouke koje, u hrvatskoj turističkoj prošlosti, postoje na primjeru tenisa (koji se nekad smatrao hobijem bogatuna) ili nautike (a danas na Jadranu jedre milijuni "običnih ljudi") državi još nisu dovoljne. Golf je danas ono što su nekoć bili nautika ili tenis. Prvi dio rada odnosi se na analiziranje utjecaja golf turizma se na produljenje turističke sezone, privlačenje turista boljih platežnih mogućnosti, rast kvalitete turističke ponude, povećanje broja turista, pa sve do zapošljavanja nove radne snage i povećanja stranih investicija. Istra bi od ovog koncepta imala velike koristi koje treba sustavno istražiti, analizirati i sistematizirati da bi se dobila jasna slika opravdanosti stvaranja istarske golf regije. No, nisu dovoljni kvalitativni argumenti pa je potrebno kvantificirati određena predviđanja. Drugi dio rada određuje i makroekonomsku korist poticanja razvoja golfa u Istri. S obzirom da investicija u izgradnju istarske golf regije još uvijek nije započela već se o njoj raspravlja u ovom radu korištena je povijesna znanstvena metoda. Izrađena je dinamička projekcija kojom se daje na uvid pregled mogućih promjena u razini BDP-a da se s investiranjem u golf započelo kako je to bilo i planirano 2004. godine