Neue Wirtschaftseliten, Schumpeter und der Transformationsprozess in Suedosteuropa - Kušić, Siniša, ekonomist (Array, 2009)
Sažetak: Osnivanja inovativnih poduzeća glavni su izvor razvitka tržišnog gospodarstva. Poticanje i povećavanje inovativnih sposobnosti ključni su za osnivanje, samoodržanje i za razvitak poduzeća pa su zato veoma važni za proizvodnost i osiguranje regionalne i nacionalne konkurentnosti. Oni u krajnjoj liniji ne ovise samo o sposobnosti poduzetnika, tj. njegove sposobnosti spoznaje šansi i mogućnosti tržišta, već i o mogućnosti provođenja promjena i uvođenja inovacija. Drugim riječima, danas je u transformacijskim ekonomijama šumpeterovski tip poduzetnika traženiji nego ikada, jer on mora svoje poduzeće osposobiti za dolazeće izazove da bi u budućnosti opstalo na globalnim tržištima. Nastanak nove gospodarske elite, i pitanje koliko su one zamijenile stare elite ili su njihov kontinuitet, veoma se razlikuju u jugoistočnoj Europi od onih u zemljama MOEL. No, nije još dovoljno istraženo kakve posljedice uistinu iz toga proizlaze za ekonomsku učinkovitost transformacijskih zemalja. Poželjno bi zato bilo i dalje nastaviti istraživanje različitih tipova poduzetnika kao i potaknuti niz istraživanja u cijeloj regiji, da bi se iz rezultata pojedinačnih studija stvorila točnija slika o poduzetništvu pojedinih zemalja jugoistočne Europe