Organizacijski stres i stavovi prema radu kao prediktori zdravstvenih ishoda : proespektivno istraživanje - Hudek-Knežević, Jasna; Krapić, Nada; Kalebić Maglica, Barbara (2009)
Sažetak: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati efekte dvaju pokazatelja kroničnoga organizacijskog stresa (preopterećenosti i konflikta uloge te nejasnosti uloge), zaokupljenosti poslom i dviju dimenzija organizacijske odanosti (afektivno-normativne i instrumentalne) na profesionalno sagorijevanje i tjelesne simptome. U prospektivnom istraživanju, u kojem je drugo mjerenje slijedilo četiri godine nakon prvog, sudjelovalo je 118 medicinskih sestara/tehničara iz raznih bolničkih odjela KBC-a Rijeka. U prvom su mjerenju prikupljeni podaci koji se odnose na organizacijski stres, zaokupljenost poslom, organizacijsku odanost te profesionalno sagorijevanje i percepciju subjektivnih tjelesnih simptoma, a u drugom podaci o zdravstvenim ishodima (profesionalnom sagorijevanju i percepciji tjelesnih simptoma). Rezultati su pokazali da različite kombinacije varijabli organizacijskoga stresa, odanosti i zaokupljenosti poslom prediciraju tri tipa profesionalnoga sagorijevanja i nakon kontrole zavisnih varijabli mjerenih četiri godine ranije. Dobiveni rezultati interpretirani su u svjetlu potencijalno zaštitne uloge varijabli koje značajno predviđaju pojedine zdravstvene ishode
Tema br.: Biopsihosocijalni pristup tjelesnom zdravlju
Bibliografija: str. 144-147
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Organizacijski stres i tjelesno zdravlje -- Zaokupljenost poslom -- Organizacijska odanost -- Profesionalno sagorijevanje -- Subjektivni tjelesni simptomi