Jastrebovi i grlice : provjera hipoteze Darvinovske medicine na modelu psorijaze - Tadinac, Meri (Array, 2009)
Sažetak: Darvinovska medicina postulira pojam "alostatskoga preoptere- ćenja" kao pokretača određenog tipa bolesti te razlikuje tzv. jastrebove i grlice, koji se u situacijama alostatskog opterećenja razlikuju po odgovorima imunosnoga sustava. Ovu smo postavku provjerili na modelu psorijaze, jer postoje dva tipa ove bolesti: psorijaza tipa I, s genetskom komponentom, i psorijaza tipa II, bez utvrđene genetske komponente, koju se stoga smatra reaktivnom. Kako tip II više ovisi o vanjskim uzročnicima, očekujemo specifičan profil kod oboljelih od ovog oblika psorijaze, koju možemo smatrati posljedicom alostatskoga preopterećenja. Uspoređeni su MMPI-201 profili 44 pacijenta oboljelih od psorijaze tipa I, 26 pacijenata oboljelih od psorijaze tipa II te 70 pacijenata oboljelih od ostalih vrsta kožnih bolesti. Ustanovljeno je da pacijenti oboljeli od tipa II, za razliku od ostale dvije skupine pacijenata, imaju Hs-D-Hy profil na MMPI ljestvici. Iako oboljeli od psorijaze tipa II imaju objektivno lošiju kliničku sliku, percepcija posljedica bolesti u svakodnevnom životu povezana je s tipom ličnosti, ali ne s tipom psorijaze od koje pacijent boluje. Mnogi se oblici ponašanja tipični za Hs-D-Hy profil ličnosti mogu smatrati analognima ponašanjima jastrebova, pa ovi nalazi neizravno podržavaju hipotezu da će jastrebovi imati veću vjerojatnost obolijevanja od autoimunih i upalnih bolesti