Konceptualni i metodološki problemi u ispitivanjima odnosa ličnosti i tjelesnoga zdravlja - Kardum, Igor; Hudek-Knežević, Jasna (2009)
Sažetak: U ovom su članku opisane četiri najvažnije grupe konceptualnih i metodoloških problema u ispitivanju odnosa ličnosti i tjelesnoga zdravlja. Prva se odnosi na definiciju i shvaćanje tjelesnih bolesti, odnosno na njihovu specifičnost, razine dijagnostičke preciznosti i faze razvoja bolesti. Druga grupa odnosi se na definiciju i shvaćanje ličnosti. Najvažniji konceptualni problemi odnose se na definiciju konstrukata ličnosti, nedovoljno pridavanje pažnje organizaciji ličnosti te nedovoljno razlikovanje hijerarhijskih razina ličnosti. Od metodoloških problema istaknuti su oni vezani uz valjanost procjene ličnosti i odnos ličnosti i situacijskih faktora. Nadalje, opisani su problemi pristupa usmjerenog na crte ličnosti i problemi vezani uz petofaktorski model ličnosti te su predloženi postupci za poboljšanje konceptualizacije i mjerenja ličnosti. Treća grupa problema odnosi se na definiciju i shvaćanje kontekstualnih faktora, poput sociokulturalnoga, interpersonalnoga, situacijskoga i vremenskoga konteksta. Četvrta grupa problema vezana je uz testiranje odnosa između ličnosti i tjelesnoga zdravlja, a obuhvaća poteškoće vezane uz primjenu adekvatnih nacrta istraživanja te primjereno utvrđivanje kauzalnoga statusa crta ličnosti prema zdravstvenim ishodima
Tema br.: Biopsihosocijalni pristup tjelesnom zdravlju
Bibliografija: str. 20-23
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Ličnost -- Tjelesne bolesti -- Tjelesno zdravlje -- Crte ličnosti -- Ličnost i tjelesno zdravlje -- Psihološko testiranje