Oblici domoljublja i izraženost hrvatskog nacionalnog identiteta - Franc, Renata (Array, 2009)
Sažetak: Prvi cilj rada jest provjeriti višedimenzionalnost hrvatskog nacionalnog identiteta, točnije – razlikovanje dvaju tipova domoljublja: kritičkog i nekritičkog te utvrditi njihov odnos s općom izraženošću nacionalnog identiteta. Drugi cilj rada jest provjeriti razlikuju li se nekritičko i kritičko domoljublje po svojim odrednicama. Kao moguće odrednice dvaju tipova domoljublja istraživanjem su obuhvaćena sociodemografska obilježja, religioznost, politička orijentacija, važnost osobnog i socijalnog identiteta za pojam o sebi te ratna stradanja. Analizirani podaci prikupljeni su u svibnju 2008. godine usmenom anketom u kućanstvima na reprezentativnom nacionalnom uzorku (N=1000). Provedena analiza glavnih komponenata potvrdila je mogućnost razlikovanja dviju relativno nezavisnih dimenzija pozitivnog odnosa prema naciji, odnosno kritičkog i nekritičkog domoljublja, koje su obje značajno pozitivno povezane s izraženošću nacionalnog identiteta. Multivarijatnim analizama potvrđena je opravdanost razlikovanja kritičkog i nekritičkog domoljublja. Pritom je kao relativno najvažnija odrednica kritičkog domoljublja utvrđena važnost osobnog identiteta za pojam o sebi. Za razliku od toga važne samostalne odrednice nekritičkog domoljublja jesu politička orijentacija, važnost vjere, važnost socijalnog identiteta za pojam o sebi i narodnost. Time je nekritičko domoljublje po svojim odrednicama u velikoj mjeri slično samoj izraženosti nacionalnog identiteta, za koji su isto tako bitne odrednice važnost socijalnog identiteta, narodnost i politička orijentacija