Comet assay in evaluating DNA damage associated with ischaemia-reperfusion injury in patients undergoing coronary surgery - Karahalil, Bensu; Gumus, Tulin; Emerce, Esra; Izdes, Seval; Kanbak, Orhan; Kesimci, Elvin (2009)
Ishemijsko-reperfuzijska (I/R) ozljeda čest je uzročnik pobola i smrtnosti u slučajevima kao što su ugradnja koronarnih premosnica, infarkt miokarda i sl. Slobodni kisikovi radikali koji nastaju tijekom procesa ishemije i reperfuzije smatraju se jednim od glavnih uzročnika oštećenja tkiva i imaju važnu ulogu u I/R ozljedama. I/R ozljede izazivaju oksidativna oštećenja u DNA (primjerice oštećenja purinskih i pirimidinskih baza). Kometni test osjetljiva je metoda koja omogućuje utvrđivanje niskih razina primarnih oštećenja u molekuli DNA. U ovom smo istraživanju primjenom kometnog testa na bijelim krvnim stanicama procjenjivali razine oštećenja u DNA nastale zbog I/R ozljeda u bolesnika podvrgnutih ugradnji premosnice koronarne arterije (in vivo model za I/R). Rezultati istraživanja upućuju na to da nema značajnih razlika u razinama oštećenja DNA izmjerenim u uzorcima krvi uzimanima prije kirurškog zahvata, nakon anestezije te tijekom ishemije, reperfuzije i zahvata. Međutim, uočeno je da su nakon I/R ozljede porasle razine laktata u serumu koje se više nisu vratile na početne vrijednosti. Takve vrijednosti laktata u serumu upućuju na to da tijekom I/R nastupa neobična i reverzibilna nekroza koja se, međutim, ne odražava na stupanj oštećenja DNA. Za objašnjenje ovih zapažanja potrebna su daljnja istraživanja
Bibliografija: 28 jed
Sažetak
Keywords: Koronarne arterije -- Ugradnja premosnice