Stanovništvo Buzeta (1870-1880) : početak tranzicije mortaliteta - Kralj-Brassard, Rina (Array, 2009)
Sažetak: Unatoč problemima u kojima se istarski seljak nalazio tijekom druge polovice 19. stoljeća, a koji su se očitovali u neriješenim agrarnim odnosima i s tim u vezi otežanim gospodarskim uvjetima, te u političkoj inferiornosti u odnosu na austrijsku upravu i na Talijane kao manjinski narod u Buzetu, demografski pokazatelji ipak daju naznaku pozitivnih promjena u procesu modernizacije koji je već zahvatio Europu, a i pojedine dijelove Hrvatske. U razdoblju od 1870. do 1880. u Buzetu se očituju prvi simptomi demografske tranzicije: od smanjenja mortaliteta i rasta stanovništva, prosječne stope prirodnog prirasta koja nadmašuje 10‰, pa do prilično visoke ženidbene dobi i produljenja ljudskog vijeka, o čemu govori i relativno visok udio starijih ljudi među umrlima. U Buzetu je tranzicija mortaliteta započela produljenjem ljudskog vijeka, a ne smanjenjem smrtnosti dojenčadi.Unatoč problemima u kojima se istarski seljak nalazio tijekom druge polovice 19. stoljeća, a koji su se očitovali u neriješenim agrarnim odnosima i s tim u vezi otežanim gospodarskim uvjetima, te u političkoj inferiornosti u odnosu na austrijsku upravu i na Talijane kao manjinski narod u Buzetu, demografski pokazatelji ipak daju naznaku pozitivnih promjena u procesu modernizacije koji je već zahvatio Europu, a i pojedine dijelove Hrvatske. U razdoblju od 1870. do 1880. u Buzetu se očituju prvi simptomi demografske tranzicije: od smanjenja mortaliteta i rasta stanovništva, prosječne stope prirodnog prirasta koja nadmašuje 10‰, pa do prilično visoke ženidbene dobi i produljenja ljudskog vijeka, o čemu govori i relativno visok udio starijih ljudi među umrlima. U Buzetu je tranzicija mortaliteta započela produljenjem ljudskog vijeka, a ne smanjenjem smrtnosti dojenčadi