Prevalence of infection with Neisseria gonorrhoeae or Chlamydia trachomatis in acute mucopurulent cervicitis - Ujević, Boris (Array, 2009)
Cilj istraživanja jest utvrditi koincidenciju N. gonorrhoae (NG) i/ili C. trachomatis (CT) u akutnim mukopurulentnim cervicitisima (MPC). Istraživanje je provedeno na populaciji 617 žena izvan trudnoće koje prethodno nisu uzimale antimikrobnu terapiju. NG i CT su izolirane iz obrisaka vrata maternice primjenom standardnih metoda. NG je transportirana na selektivnoj hranjivoj podlozi i identificirana citokrom-oksidaznim testom bojenjem po Gramu. CT je izolirana McCoyevom staničnom kulturom nakon bojenja Lugolovom otopinom. NG je izolirana u tri ispitanice (0,8 %), a CT u 58 ispitanica (9,4 %). Srednja dob bolesnica iznosila je 22,2 godine. Školovanje i bračno stanje nisu statistički značajno utjecali na rezultate istraživanja. Među bolesnicama s izoliranom CT prevladavaju nulipare, a u slučaju NG sve su pozitivne bolesnice također bile nulipare. Srednja vrijednost broja partnera za čitavu populaciju iznosi 2,2. Bolesnice s potvrđenom CT imale su prosječno 2,4, a one s potvrđenom NG 2,9 partnera. Vrijednost određivanja stupnja čistoće rodničkog iscjetka po Schroderu značajno je povišena u CT-pozitivnih bolesnica (p=0.011). Utvrđeno je da 32.7 % ispitanica uopće nije koristilo kontracepciju, dok je većina (39 %) rabila ritmičke metode i prekinuti snošaj. Preostale ispitanice uzimale su oralne kontraceptive (20 %), mehaničku zaštitu (6,1 %) ili lokalne kemijske kontraceptive (1,9 %). Također je dokazano da prethodna akutna i kronična zdjelična upalna bolest korelira s MPC-om (p<0.01). Zaključeno je da klamidijska infekcija statistički značajno korelira sa stupnjem čistoće rodničkog iscjetka, posebice u nulipara. Papanicolaouov razmaz nije specifičan u određivanju klamidijske infekcije. Rezultati istraživanja pokazuju da je učestalost klamidijske i gonokokne infekcije ipak relativno niska u odnosu na nalaz MPC-a