Skin decontamination with mineral cationic carrier against sarin determined in vivo - Vučemilović, Ante, biolog; Hadžija, Mirko; Jukić, Ivan, kemičar (2009)
Istraživački tim NBKO (nuklearno-biološko-kemijske obrane) radi na pronalasku i razvoju pripravka za dekontaminaciju kože od živčanih bojnih otrova. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati dekontaminacijska svojstva (adsorpcijska i/ili kemisorpcijska) pripravka MCC® rabeći živčani bojni otrov sarin kao kožni kontaminant u uvjetima in vivo. MCC® je sintetski pripravak koji je biokemijski aktivan i ima ionskoizmjenjivačka i adsorpcijska svojstva. Istraživanje u uvjetima in vivo napravljeno je na miševima aplikacijom rastućih doza sarina na kožu životinje. Pripravak MCC® uporabljen je kao kožni dekontaminant neposredno nakon kožne kontaminacije sarinom. Istraživanja su pokazala da pripravak MCC® posjeduje adsorpcijska svojstva, ujedno važna za dekontaminaciju živčanih bojnih otrova. Eksperimenti u uvjetima in vivo na miševima (NOD-soj) pokazali su da se dekontaminacijom pripravkom MCC® može postići terapijski učinak od 3 LD50 (perkutano, sarin)
Bibliografija: 29 jed
Sažetak
Keywords: Sarin -- Nervni bojni otrovi -- Mineralni kationski nosač -- Ionskoizmjenjivačka svojstva -- Adsorpcijska svojstva -- Dekontaminacija kože