Prostate-specific antigen (PSA) in serum in relation to blood lead concentration and alcohol consumption in men - Pizent, Alica (Array, 2009)
Zajednički utjecaj dobi, pušenja, alkohola, koncentracija olova i kadmija u krvi te koncentracija bakra, cinka i selenija u serumu na prostatni specifi čni antigen (PSA) u serumu istražen je u skupini od 57 muškaraca dobi od 21 do 40 godina. Ispitanici nisu bili profesionalno izloženi metalima niti su imali druge poznate razloge za sumnju o mogućem utjecaju na funkciju prostate ili na metabolizam metala. Nije nađena značajna korelacija između PSA i bilo koje od razmatranih uzročnih varijabla. Međutim, nakon što su uzete u obzir sve navedene potencijalno uzročne varijable, rezultati postupne višestruke regresije pokazali su značajan porast PSA u odnosu na porast olova u krvi, kao i značajno sniženje PSA u odnosu na porast intenziteta konzumiranja alkohola (broj jedinica alkohola na tjedan). Vrijednosti medijana i raspona koncentracije olova u krvi u toj skupini muškaraca bile su 26,0 µg L-1 te 10,1 µg L-1 do 108,0 µg L-1. Rezultati upućuju na mogućnost da čak i niska razina izloženosti olovu iz okoliša, uobičajena za opće populacije diljem svijeta, može pridonijeti opasnosti od raka prostate u muškaraca. Potrebno je daljnje istraživanje utjecaja olova i također kadmija, cinka i selenija na oštećenje prostate i na PSA u relativno mladih muškaraca u svrhu prevencije bolesti